top of page

Dieren ... een andere aanpak van behandelen

Een dierenarts kijkt naar de symptomen waarna hij/zij hier medicatie tegen voorschrijft. Dat geldt voor vrijwel alle dieren: paarden, honden, ezels, andere kleine en grote dieren, gevogelte… .

Het is echter een genees-Kunst om niet uitsluitend aan de slag te gaan met deze klachten, maar ook te zoeken naar de achterliggende oorzaken en factoren, teneinde een blijvend resultaat na te streven.

Een ruimdenkende therapeut zal dus ook kijken naar de houding van het dier, stilstaand en in beweging. Zijn er pijnpunten opspoorbaar? Hoe voelt het dier zelf aan? Een verkrampte houding? Als er één schakel beperkt is, zal dat een weerslag hebben in het hele bewegingspatroon… compensatiegedrag.

Aan ziek worden gaat vaak een heel proces aan vooraf. Vallen er nog andere vroegtijdige signalen op? Welk zijn de omgevingsfactoren? Voeding?

Om succesvol te behandelen is het daarom wel vaker wenselijk om naast bloedzuigers ook andere behandeltechnieken in te zetten en gezonde welzijnsaspecten te benadrukken. Alleen met zulk doelgericht stappenplan kan de oorzaak van het gezondheidsprobleem grondig aangepakt worden.

Samenwerking en doorverwijzing

Aangezien hirudotherapie voor velen, zelfs voor dierenartsen, nog een onbekende wereld is, is samenwerken en multidisciplinair overleg in het belang van het dier 'de' sleutel tot succes.

Gezien mijn medische achtergrond als klassiek geschoolde Kinesist/Fysiotherapeut en Natuurgeneeskundige beperk ik mijn behandelingen tot mensen, hoewel ik ook de opleidingen bloedzuigertherapie voor kleine en grote dieren gevolgd heb.

Ben je in België of Nederland op zoek naar een collega die helemaal vertrouwd is met de dierenwereld, en je daarnaast ook ruimere adviezen kan geven, neem dan contact met mij op. Zo zit er bij mij in de buurt een collega die haar hele leven al om paardenwelzijn en dierenleed bekommerd is.

bottom of page