top of page

Hun geheim

Het gebruik van medicinale bloedzuigers heeft een lange en boeiende geschiedenis (1,2). De Egyptenaren wisten al dat ze een helende werking hebben.

Vanaf de middeleeuwen werden ze gebruikt om bloed af te tappen om op die manier de vier zogenaamde humores (lichaamssappen) in balans te brengen. Dat was een periode van 'Leech mania'.

Tot ver in de 19de eeuw werden ze veelvuldig in de geneeskunde gebruikt. De dieren werden gevangen door bloedzuigerverzamelaars en gekweekt in speciale kwekerijen. Sommige ziekenhuizen hadden toen zelfs een speciaal aquarium voor deze dieren.

Nog recenter ... een Nederlandse chirurg uit 1939 aan het woord.

Ook in de moderne klassieke geneeskunde worden ze soms ingezet na amputaties, transplantatiechirurgie, plastische chirurgie aan oren, lippen, oogleden,... in deze situaties ter verbetering van de microcirculatie (copyright).

In onze omringende landen, zoals bv Duitsland, worden ze nu nog vakkundig en veilig gekweekt. Daar zijn ze geregistreerd als geneesmiddel, en kennen ze sindsdien honderdduizenden toepassingen. Deze wonderdiertjes worden er al jarenlang met succes ingezet bij diverse acute en chronische gezondheidsklachten, zelfs door huisartsen (willekeurige voorbeelden 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8), specialisten & orthopedisten (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) en in sommige ziekenhuizen & pijnklinieken (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).

Vroeger schreef men hun effectiviteit toe aan het zogenaamde aderlaten. Dankzij moderne analysemethoden weet men dat in de eerste plaats de biologisch actieve stoffen die ze afscheiden tijdens hun zuigproces van cruciaal belang zijn om een herstel te bevorderen.

Zo hebben ze het vermogen om op een korte tijd op een eenvoudige en ongecompliceerde manier tientallen werkzame stoffen in je weefsel te brengen.

Hun geheim zit dus verscholen in hun speeksel. Ze zuigen slechts een klein beetje bloed op, maar pompen via hun speeksel deze geneeskrachtige stoffen diep in je lichaam. Door de nabloeding geraak je eveneens verlost van vervelende afvalstoffen, die je genezing afremmen.

Ze kunnen getypeerd worden als een alles-in-één-apotheekje met bloedverdunnende eigenschappen, werken ontstekingswerend en pijnstillend, stimuleren je lymfesysteem, herstellen vasculaire insufficiëntie, werken antithrombotisch, zorgen voor ontspanning van verkrampte spiermassa's, enz… . Men vermoedt zelfs dat hun speeksel ook een anestheticum bevat, daar de beet van de medicinale bloedzuiger meestal niet pijnlijk is.

 

Kortom, ze zijn in staat om je plaatselijk verziekte stofwisseling fel te verbeteren, waardoor allerhande klachten op natuurlijke wijze verlicht tot genezen kunnen worden.

In ons land zijn ze door het grote publiek nog onderschat en onbegrepen. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in. Je mag gerust spreken over 'The return of the medicinal leech'.


 

Wereldwijd wordt naar hun al lang wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar nog steeds hebben ze niet al hun wonderlijke geheimen prijsgegeven.

 

Er zijn tientallen bio-actieve substanties die ze in het lichaam spuiten, waaronder de meest bekende: hirudine, hyaluronidase, egline, caline, saratine, apyrase, destabilase, histamine, lipjes, hirustasine, chymotrypsine, destabilase, proteinaseremmers, collagenase, ... .

 

Daarnaast zijn er nog niet nader geïdentificeerde stoffen uniek in soort en samenstelling.

Zoals het bij Moeder Natuur zo vaak is, zorgt juist deze sublieme combinatie voor al hun geneeskrachtige eigenschappen.

Schematisch model van hun interactie met ons menselijk lichaam (copyright)
Medicinal leech suction action (2.411 x 2.048 pixels).jpg

Een collega uitgebreid aan het woord

bottom of page